Üretiminin yüzde 90’ını ihraç eden önemli endüstriler arasında yer alan yerli un, tahıl, yem, bakliyat üretim ekipmanları ve değirmen makineleri sektörü, 120 ülkede 10.000’den fazla profesyonel ile 10. İDMA İstanbul’da buluştu.
İstanbul Fuar Merkezi’nde 2-4 Mayıs 2024 tarihleri arasında gerçekleşen, sektöründe Türkiye’nin ilk ve tek, dünyanın ise en büyük fuarı İDMA, tahıl işleme endüstrisinin profesyonellerini bir araya getirerek sektör üreticilerinin ihracat lokomotifi olmaya devam etti.
Sektörün dünyadaki en büyük buluşmalarına imza atan İDMA, Rusya ve Endonezya duraklarından sonra anavatanına geri döndü. Yerli un, tahıl, yem, bakliyat üretim ekipmanları ve değirmen makineleri üreticileri, 500 milyon dolarlık ihracat hedefiyle yeni ürün ve teknolojilerini 2-4 Mayıs 2024 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşen 10. İDMA İstanbul’da beğeniye sundu. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Haluk Tezcan, Türkiye Yem Sanayicileri Birliği (TÜRKİYEM-BİR) Başkanı Ülkü Karakuş, Değirmen ve Sektör Makineleri Üreticileri Derneği (DESMÜD) Başkanı Zeki Demirtaşoğlu, Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Başkanı Aykut Göymen, Tahıl ve Bakliyat İşleme Teknolojileri, Depolama ve Analiz Sistemleri Derneği (TABADER) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bayram, ve İDMA Fuarlarının organizatörü HAGE Grup Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Ali Kalkan’ın açılış konuşmalarıyla kapılarını ziyaretçilerine açan İDMA İstanbul, sektörün dünyadaki en büyük markalarını tek çatı altında buluşturdu. Mısır, Fas, Rusya, Ukrayna, Bolivya, Endonezya ve Sırbistan’ın yanı sıra yaklaşık 60 farklı ülkeden sektör dernek ve birliğinin de yer aldığı 10. İDMA İstanbul; 5. Uluslararası TABADER Zirvesi, sertifikalı değirmencilik ödülleri ve BBM Mutfak gibi çeşitli eğitim, seminer ve etkinliklere sahne oldu.
Güldal: Un ihracatında dünya birincisi, makarna ihracatında dünya ikincisi, yem ihracatında Avrupa birincisiyiz
10. İDMA İstanbul’un açılış töreninde konuşan TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal; “Değerli sektör dernekleri başkanlarımın söylediği gibi Türkiye tarım sektöründe önemli başarılara imza atıyor. Un ihracatında dünya birincisi, makarna ihracatında dünya ikincisi, yem ihracatında Avrupa birincisi sektörlerimizle ülkemizin tarım gelirleri önemli bir yükseliş ivmesi gösterdi. Tarım üreticilerimizin sigortası olan bu sektörlerimize ek olarak makine üretim sektörümüzün de başarılarından memnuniyet duyuyoruz. Bu vesileyle tahıl, yem, bakliyat sektörünün tüm temsilcilerini tek çatı altında bir araya getiren 10. İDMA İstanbul’a emeği geçen herkese teşekkür ederim” sözleriyle İDMA’nın sektöre katkısından övgüyle bahsetti.
10. İDMA İstanbul’un sektöre 500 milyon dolarlık ihracat katkısı sağlaması bekleniyor
Un, tahıl, yem, bakliyat üretim ekipmanları ve değirmen makineleri üreticileri sektöründe düzenlediği başarılı uluslararası fuarlarla sektörün dünyadaki en büyük buluşmalarına imza atan İDMA fuarlarının organizatörü HAGE Grup Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Ali Kalkan ise; ‘Yerli tahıl işleme endüstrisinin dünyaya açılan kapısı olan İDMA fuarlarıyla sektörün gelişimine, yeni pazarlarla tanışmasına ve ihracatına katkı sağlıyoruz. Üretiminin yüzde 90’ını ihraç ederek ülke ekonomisine ve istihdamına önemli katkılar sağlayan sektörümüzü bu yıl 10’uncusunu düzenlediğimiz İDMA İstanbul’da ağırladık. Türkiye’nin önemli sivil toplum kuruluşlarını, kanaat önderlerini, 60’dan fazla uluslararası dernek, birlik ve federasyonu, 120 ülkeden yaklaşık 10.000 profesyonel ziyaretçiyi 300 katılımcı markayla bir araya getiren 10. İDMA İstanbul, dünya tahıl işleme endüstrisinin gündemini belirledi. 500 milyon dolarlık ticaret hacmi yaratmasını beklediğimiz 10. İDMA İstanbul’un ardından 2025 yılı Nisan ayında Moskova’da gerçekleştireceğimiz 2. İDMA Russia fuarımız için çalışamaya başladık. Türkiye’nin üretim gücünü hedef pazarlarla bir araya getirmeye devam edeceğiz” değerlendirmesiyle İDMA fuarlarının sektörün buluştuğu, yeni ürünlerin ve inovasyonların vizyona çıktığı bir platform olarak; sektörün profesyonellerini bir araya getiren, ilgili sivil toplum örgütlerinin ve akademisyenlerin çözüm önerilerini geliştirildiği organizasyonlar olmaya devam edeceğini vurguladı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Bir yanıt bırakın